YEMEN'DE  BİR İNGİLİZİ KURTARAN 
AY - YILDIZ 


              Britanya'da     ondokuzuncu yüzyıl ortalarında   büyük bir kıtlık vardı.  Kıtlık ve susuzluk toplumda  hijyen sorununa neden olup, salgın hastalıklar baş göstermeye başlamıştır. Kısa zamanda salgınlar  tüm Britanya'yı etkilemişti.
              Yıkılışı bile şanına yakışır biçimde olmalıydı Osmanlı'nın ve düşmanlara hâlâ güçlü gözükmek adına Osmanlı Sultanı Abdülmecid; Britanya'daki insanlara az da olsa yardım etmek maksadıyla üç gemi  erzak ve yardım maddesi göndermiştir.
             Salgın hastalıklar ile uğraşan Britanya halkı  için  bu yardımlar çok önemliydi.Böyle bir olağanüstü  dönemde bile İngiliz kraliyet ailesi limanlarını Osmanlı gemilerini açmadı. Bu nezaketsizlik üzerine  Osmanlı gemileri de yüklerini, İrlanda'nın kuzey doğusundaki Drogheda kasabasına indirdiler.
               Beş yıl sonrasıydı. Beş yıl önce limanlarını Osmanlı yardımına açmayan İngiliz Kraliyet ailesi ile   Osmanlı hanedanı arasında yapılan çeşitli gizli anlaşmalarla oldukça küçük hacimli de olsa diplomatik bir  ilişki kurulmaya başlanmıştı.
              Osmanlıdan  eğitim amacıyla  giden iki gemi  1850 yılında Portsmouth limanına gelmişti. Seyir ve topçuluk eğitimi için gittikleri Portsmouth'ta, Britanya'daki  salgından etkilenmiş 26 Osmanlı askeri  hayatını kaybetmişti. O dönemin şartları nedeniyle Anadolu'ya getirilememişler ve Portsmouth'a gömülmüşlerdir. Geri kalan askerlerinde  büyük salgında Portsmouth halkına yaptıkları yardımlardan dolayı şehrin ve takımın artik yeni bir  sembolü vardı ; AY ve YILDIZ
           1919 yılında, İrlanda'nın Drogheda kasabasında bir futbol kulübü kuruluyordu. Takımın  adı Drogheda United olarak belirlenmişti. Kulübün amblemi, şehrin amblemi ile aynı figürü taşıyor, Osmanlı yardımlarına şükran adına; AY ve YILDIZ yapılıyordu.
           23 Mayıs 2006 tarihli The Sun haberi. İşi gereği Yemen'de bulunan bir İngiliz vatandaşı Tony Restall, şahsi arabasında tek başına iken  birkaç kişi tarafından durduruluyor. Elleri silahlı şahısların kendisini öldüreceğini ya da rehin alınacağını düşünen Tony Restall, ilginç bir biçimde herhangi bir sorun yaşamadan serbest bırakılıyordu.
Nedeni ise arabasının ön camında bulunan logo, Portsmouth kulübünün Türk amblemli  logosu.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar