ANKARA ANTLAŞMASI  ve LİONEL MESSİ


      Boyu uzamayan ve oldukça kısa olacağını söylenen  küçük adamın  ailesine Arjantinli doktorlar,  İspanya’ya gitmesini ve burada tedavi görmesini tavsiye ettiler. Onlar da çocukları için  apar topar Ispanya'ya gittiler. Aslen İtalyan olan  aile, Avrupa Birliği pasaportu taşımaları sebebiyle, İspanya’da ikamet etmeye başladılar.
        Aile çocuklarını Barcelona altyapısına kaydettirmişler ve ve çocukları için ellerinden gelenin fazlasını yapmışlardır. Tedavinin büyük bir kısmını Barcelona kulübü karşıladı. Ve tedavi sonucu çocuğun  boyu 1,69cm olmuş ve aile amacına ulaşmıştır.
        Kariyeri boyunca, 4 kez La Liga, 3 kez de UEFA Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu yaşayan , 4 kez de Dünyada Yılın Futbolcusu Ödülü’ne laik görülmüştür. 4 ödülün 4’ü de üst üste alınmış ödüllerdir. Ayrıca 3 kez de Altın Krampon Ödülü’nü kazanan Arjantinli yıldız 2014’te FIFA Dünya Kupası’nda final oynasa da Almanya’ya uzatmalarda yedikleri golle kupayı kaptırmışlardır. Bazıları tarafından dünyanın gelmiş geçmiş en iyi futbolcusu olarak kabul edilen çocuğun ismi Lionel Messi ve halen haftalik 500.000 sterlin kazandığı bir geliri vardır.
        Türkiye, Lozan Konferansı'nda Musul ve Kerkük'ün Misak-ı Millî sınırları içerisinde yer aldığını söyleyerek İngiltere'den Musul'un kendisine bırakılmasını istedi. İngiltere, bu bölgenin Milletler Cemiyeti'ne götürülmesi kararlaştırıldı.
       Musul sorununun çözümlenmesi için İngilizlerle ilk kez 1924 yılında İstanbul'da Haliç Konferansı'nda görüşmeler yapıldı. Bu görüşmelerde İngilizler'in Musul Vilayeti'nin yanısıra Hakkari'yi de talep etmelerinden ötürü anlaşmaya varılamadı.Bunun üzerine, 1926 yılında Musul Sorunu Milletler Cemiyeti'ne götürüldü. Sorun burada da çözümlenemeyince Yüksek Adalet Divanı'na verildi. Burada da olumlu bir sonuç alınamadı. Sonunda, İngilizlerle Ankara'da bu konu üzerinde yapılan görüşmeler bir anlaşma ile sona erdi.
Sonuç olarak 5 Haziran 1926 tarihinde Ankara Antlaşması imzalandı.Maddelerinden bir tanesinin maddi olarak değeri çok büyüktü.
-Irak Musul'dan elde ettiği petrol gelirinin %10'unu 25 yıllık bir süre için Türkiye'ye verecek.
    Ancak  Türkiye bu parayı sadece dört  yıl boyunca almış, kalan 21 yıllık hakkından ise 500.000 Sterlin'e İngiltere lehine vazgeçmiştir.
       Seksen senede dünyanın geldiği nokta ne ilginç. Bir futbolcunun 21.yüzyılda bir haftada aldığı  paraya, 20. yüzyılda  bir ülke 21 senelik Musul petrol haklarının %10'unu satmıştır.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar