VEKSİLOLOJİ'DE İKİ İLGİNÇ  BAYRAK

         Veksiloloji; bayrakların şeklini ve tarihi hikayelerini  bulan, inceleyen ve değerlendiren bayrak biliminin bilimsel arenadaki Latince adıdır.
        Birbiri ile paralel ve yere dik mavi -beyaz-kırmızı renklerden oluşan bayraktır Fransız bayrağı.  Özgürlüklerin ve demokrasinin havarisi olan  Fransa'nin monarşiye bakışı  tüm dünya tarafından bilinir.
           Fransa Bayrağındaki  mavinin özgürlüğü, beyazın eşitliği, kırmızının ise birliği temsil ettiği söylenmekle birlikte, hic azımsanmayacak oranda bir grup da  hikayeyi şöyle anlatır; mavi-kırmızının,  yüzyıllar boyunca Paris'in renkleri olduğu  ve Paris aristokrasisinin bu renklere çok önem verdiği birçok platformda anlatılır ve yazılır. Hatta Parisin en büyük futbol kulübünün (Paris Saint German)  renkleri de mavi ve kırmızıdır.  Bourbon Sarayı'nın ve hanedanının halk hareketiyle etkisizleştirilmesinden sonra   Paris aristokratlarının  kırmızı ve mavisinin arasına Bourbon hanedanının beyazını alarak "Biz hanedanımızı koruruz " diyerek  halk hareketlerinden intikam alındığının Ve monarşiyi bayraklarında yaşattıklarının  temsil edildiği belirtilmektedir.
          İlgi çekici olan diğer bayrak  Meksika'nın bayrağıdır. Ülkenin özgürlüğü için çarpışan bir grup gerillanın bir gün yemek yerlerken akıllarına bayrakları olmadığı gelir. Kendilerine bir an önce bir bayrak bulmaları gerekmektedir.
            Gerilla savaşı yaparken düzenli konaklama imkanı olmayan gerillaların  uzun uzadıya bayrak düşünmeye  fırsatları pek olmuyordu. Birgün artık mutlaka bayrak konusunda acele karar vermeleri gerektiği konusunda fikir birliğine vardılar.  İlk Mola verdikleri yerde  karar vereceklerdi.
         Mola yerlerinde uzun zaman kalamadıkları için çabuk karar vermek zorunda kalırlar. Gerillalardan birisinin gözü yedikleri karpuza takılır. Emek verdikleri topraklar için savaşmaktadırlar. Toprak da onlara bu emeklerinin karşılığı olarak karpuz vermektedir. Böylece Meksika bayrağı sorunu çözülmüş olur !.. Kırmızı, karpuzun içini ; yeşil, kabuğunu ; beyaz da kabuğun altındaki kısmı simgeler !..




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar