KÜTÜPHANEDEKİ KALECİ  

          Zamanının en ünlü takımlarından biri olan  Vefaspor' un  kalecisi Mustafa Gözüpek,  bu takımın en popüler futbolculardan  biriydi.
          Mustafa, Memleketi Ürgüp'e gittiğinde bütün gençler etrafında pervane oluyordu. Hepsine tek tek  futbolu öğretmeye çalışıyordu.
          Kaymakam,  Mustafa'dan Ürgüp'te kalmasını ve bu gençlere ön ayak olmasını istiyordu. Mustafa memleketine hizmet olsun diye bu teklifi kabul etti.  Kaymakam;ona maddi katkısı olsun diye  kütüphane memurluğundan da maaş bağlamıştı. Gündüzleri kütüphanede oluyordu.. Ama çok ilginçti; kütüphaneye kimse gelmiyordu ... Birgün köyün birinde yapilacak bir açılış törenine  gidiyor Mustafa. Herkese yer bulunan Protokolde ona yer verilmiyor. Çünkü kütüphaneciye  kimse önem vermiyordu.
         Bu olay Mustafa'nın gururunu kırmıştı.   Kütüphanenin prestiji için Mustafa  çeşitli senaryolar hazırlamaya başladı. Kaleci  Mustafa önce kütüphaneye bir eşek aldırdı. Bu eşeğin iki yanina özel iki sandık yaptırıp köylere kitap götürmeye başladı. Boylece Ürgüp ve çevresindeki tüm köyler kitaplarla tanışmaya başlamıştı.
         Kadınlar kütüphaneye  gelsin diye  burada dikiş-nakış kursu yapıyordu. Makineleri firmalardan ücretsiz temin ediyordu. Kurs için sıra bekleyen tüm kadınlara kitap okutturuyordu.
          Tüm bunlara karşın;  asli görevi olan kütüphane müdürlüğünü ihmal ettiği ve yürütmekte olduğu diğer görevlerinde şahsi çıkar sağladığı şikayetleri üzerine, hakkında soruşturma açılmıştı. Açılan bu soruşturmayı yürütmek için Ankara’dan müfettiş geldi. Müfettiş yaptığı incelemeler sonucunda kütüphane çalışmalarını aksattığı ve görev aldığı diğer kurumların ödeneklerini çıkarı için kullandığı sonucuna vardı. Yaşanan tüm olaylarda hep yanında olan yetkililerden destek bulabileceğini sanıyordu ancak bu seferinde yanılmıştı.
           Mustafa Güzelgöz soruşturma döneminde ve sonrasında çok yalnız bırakıldı. Teftiş sonucunda üç maaş indirilmesine karar verilmiştir. Görüşmek amacıya gittiği Nevşehir valisi, Mustafa Güzelgöz’e onun adına emekliliğini istediğini söyler.
           O kaleci, sadece kaleye giren topları kurtarmamıştı. Ürgüp ve çevre köylerinde Bircok  insanın hayatına dokunmuş ve onların yaşamını kurtarmıştır. Ama bu toplum onun gibi bir değeri  çok yalnız bırakmıştır....

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar