KAHRAMAN DÜŞMAN 

           Osmanlı İmparatorluğu, 1526'daki Mohaç Muharebesinde  Macaristan Devletiyle savaşıp kazandıktan  sonra,  Budin  1541'de Kanuni Sultan Süleyman tarafından fethedilmişti ve  tam 145 yıl Osmanlı İmparatorluğu'nun Avrupa'daki en önemli merkezlerinden biri oldu.  Avusturya ile Almanya'da yapılan akınlar Budin'den idare edilirdi.
           Avusturyalılar,  Osmanli'yi Viyana önünde bozguna uğrattıktan sonra, hiç beklemedikleri bir anda Budin'i ve bütün Macaristan'ı ele geçirme şansını yakaladılar. Doksan  bin kişilik bir orduyla 1686'da Budin kalesine kadar geldiler. Budin Valisi Abdurrahman Abdi Paşa, kendisinden çok  güçlü olan Avusturya ordusuna üç buçuk ay direndi . Bu süreç içinde 18 kez Avusturya ordusunu dağıttı.  Stratejik bir konumda olan  Budin'in kaybı Osmanlılar için bütün Macaristanda hakimiyetin kaybi demekti. Budin Valisi Abdurrahman Abdi Paşa durumun farkındaydı ve sonuna kadar direnme kararındaydı.
          Avusturyalılar, Budin'i aldıktan sonra,  şehirde canlı veya cansız tek bir Müslüman bile bırakmadılar. Türk eserlerinin  tamamı yok edildi ve şehrin asıl sahibi olan Macarlar bile uzun müddet şehre giremediler.
          Macarlar ; Abdurrahman Abdi Paşa'nın kahramanlığını yüzyıllar boyunca unutmadılar ve şehit düştüğü yere çok daha sonraları üzerinde son derece şık ifadelerin yazılı olduğu bir mezartaşı diktiler.
          Taşta "145 yıllık Türk egemenliğinin son Budin Valisi Abdurrahman Abdi Paşa, bu yerin yakınında 1686 Eylül ayının 2. günü öğleden sonra yaşamının 70. yılında maktul düştü. Kahraman düşmandı, rahat uyusun!" yazılıydı. Taşta yazılanların;  savaştığın ülkenin insanları tarafından yazılması gerçekten çok anlamlı.



       

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar