BARIŞ KİLİSESİNİN  KİN KAPISI 

       O ne acaip bir kilise ki; bir kapısı "Kin Kapısı"  olarak biliniyor.
      Sirbistan'ın küçük bir kasabası Karlovci'de onaltı yıldır süren bir savaşın  sonuna gelinmişti. Ve bir antlaşma imzalanacaktı. Taraflardan biri Kutsal Roma Germen İmparatorlugunun devamı  olan Alman, Avusturya- Macaristan imparatorluğu, Venedik Cumhuriyeti,Polonya  ve Rusya çarlığı ile ilk defa hıristiyanlar ile birarada savaşan Fransa ve ilginç bir ülke; komşumuz  Iran. Diger taraf ise Osmanlı  ve İsveç.
       Bu antlaşmanın bizim için  önemi Avrupa devletlerarası  hukuk sistemine intibak ettiğimiz ve daha önemlisi  toprak kaybettiğimiz ilk antlaşma olmasındandır.  Dolayısıyla Avrupa devletleri açısından da büyük anlam ifade eder. Karlofça Antlaşmasına kadar Osmanlı Devleti hiç bir devletle masaya oturmamıştı. Peki hiç yenilmemiş miydi? Elbette  yenildi ancak yenildiği zaman dahi ateşkes yapılmış ve barış antlaşması yapılmamıştı. Çünkü Osmanlı kaybettiği topraklarda  bu tarihe kadar her zaman şu politikayı izlemiştir: Burasını ben nasıl olsa günün birinde geri alacağım buraları, onun için ateşkes yapılıp bırakılmıştır . Dolayisiyla ilerde oralar nasıl olsa geri alınacak tekrar Darülislam yapılacak diye düşünülmüştü . Bu nedenle Karlofca antlasmasinin tarihi onemi büyüktür. Bu antlaşma ile Osmanlının duraklama dönemi bitmiş ve gerileme dönemi başlamıştır.
        Karlovci'de müzakereler büyük bir çadırda yapılmıştı.Bu çadırın dört kapısı varmış. Türkler müzakerelere hep doğu  kapısından girmişler. Avrupalıların  Osmanli'ya karşı ilk zaferlerini ilan etmelerinin ardından bu çadırın yerine bu olayın ölümsüz olması için  bir kilise yaptırılmıştır. Bu kilisenin adı da Barış kilisesi konmuştur. Bu kiliseyede aynı antlaşmanın yapıldığı  çadır gibi  dört kapı yapılmış ve   Türklerin çadıra doğudan girdiği doğu kapısının yerine kilisede de   doğu kapısı yapılmış ve bu kapı bir daha açılmamak üzere tuğla ile örülmüştür.  Barış Kilisesinin  doğu kapısı yapılırken  üzerinde şöyle bir yazı yazdırılmıştır;
"Türklerin bir daha bu kapıdan girmemeleri niyaz edilmektedir"
          " Barış  Kilisesindeki Kin Kapısı "
 26 ocak 2008  yani  yapıldıktan 309 yıl sonra taraf ülke büyükelçilerinin de katıldığı bir tören ile kullanıma açılmıştır.
   

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar