ZEYTİN 



"OLEA PRİMA OMNİUM  ARBORUM EST..."
     Zeytin bütün ağaçların ilkidir.

         Tüm semavi dinlerin kitaplarında bulunan bir ağaç olan Zeytin bilinen en eski ağaçtır. Santorini adasındaki kazılarda  40 bin yıllık zeytin ağacı  izlerine  rastlanmıştır. Yine  Mısır'da 15 bin yıllık bir zeytin izine rastlandığını bilinir.
           Zeytin tarihi, ne kadar muğlak  bilgilerle olsa da mitoloji bu tarihi aydınlatmaya çalışmıştır.  Antik Yunan'ın tanrısı Zeus yeni yaptığı şehre tanrıların birini adını vereceğini söyler.  Ve bir şeyler yaratmalarini emreder. Poseidon  "at" ,Athena "zeytin" yaratır ve zeytinin  daha faydalı olacağı düşünüldüğü için  Şehre Atina ismi verilir.
           Hz Adem  artık öleceğini hissetmistir. Habil Kabil'i  öldürmüş ve bu olaydan sonra doğan oğlu Şit'i Cennet bahçesine gönderir.  Cennetten üç ağacın tohumunu almasını söyler. ( Hz. Şit  dünyada doğan ilk , Hz Adem'den sonra ikinci peygamberdir. Museviler  O'na Allah'ın ikramı anlamına gelen Şis  derler. ) Hz.Şit üç tohumu alır ve babasına getirir. Hz Adem ; " ben ölünce bu üç tohumu benimle göm " der. Ve Hz Şit bunu yapar. Burada üç ağaç belirir.'Sedir, Servis ve Zeytin'
      Eski Ahit'teki refahın ve bolluğun simgesi olan Zeytin,aynı zamanda arınmanın da sembolü olarak gösterilir.
       Eski Mısır'daki Tanrıça Isıs 'in meyvesi olarak bilinir.
Antik Yunan'da zeytin ağaçlarını kesenlere çok ağır cezalar  verilirdi.(Bilinen ilk zeytin koruma kanunudur)
      Kuran-ı  Kerim'de zeytin , Nur suresinde 35 .ayette gecerken , Tin suresinde  "İncir ve zeytine and olsun ki" şeklinde kendine yer bulmuştur. En'am  suresinde hurma, üzüm ve nar ile birlikte geçer. Nahl  suresinde de yine aynı şekilde yer alır.
        Zeytin; kalp ve damar sağlığı  için çok gerekli olmakla birlikte hava kirliliğinin  vücuttaki zararlarını gidermek için bir çay kaşığı zeytinyağı önerilir. Yaşlanmayı önlenmesi hakkındaki bilimsel makaleler yadsinamayacak kadar çoktur.
       Kutsallığı her inançta kabul goren ve insanlığa  faydaları bilimsel olarak ispatlanan  objeleri (buna uyan en iyi ornek; Zeytin) Tüm insanlığın  koruması  gerekir. Ayni zamanda  onu Allah'ın bir lütfu  ve emaneti  olarak görmek gerekir.  



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar