ŞEYTANA PARA ATMAK


          İngiltere'nin Devon kentinde 1855 yilinda çözülemeyen bir olay yaşandı. Geceyarısı yansıyan ışığın ardından karların üzerinde gizemli bir şekilde ayak izleri belirmeye başlamış.  Rivayete göre geceyarısından sabaha kadar bedeni görülmeyen bir ayak izi tüm Devon şehrini gezmiş. Tüm şehrin çevresinde gezip dolandığı anlatılır  olmuştu. En son olarak bir evin çatısında görüldüğü ve ardından da kaybolduğuna inanılıyor.
         ABD, State Park'ta bir göl de, şeytanın  ayak izine benzediği için "Devil Lake" olarak adlandırılıyor.
          Şeytanın olduğuna inanılan bir başka ayak izi de Münih'te anlatılır. Bu ayak izi de Frauenkirche Kilise'sinin hemen girişindeki holde yer alıyor. İnanışa göre 1468-1488 yılları arasında inşaa edilen bu kiliseye gelen şeytan, kilisenin penceresiz yapılacağını duyuyor. Bu fikirle çok eğlenen şeytan neşeyla ayağını yere vurunca da bu iz oluşuyor...
       En  büyük şeytan ayak izi Türkiye'de bulunmaktadır.  Yani Türkiye'de de şeytanın ayak izi var. Ayvalık'a hakim tepenin üzerinde eski bir lav birikintisinde meydana gelmistir. Ayvalık Şeytan sofrasında bulunan ayak izi şeklinde bir çukurdur. Bunun şeytanın ayak izi olduğuna inanılır. Buranın mitolojide hikayesi şöyle geçmektedir: Zeus’un süt annesi İda , Zeus’a zarar vereceği gerekçesiyle Şeytanı kovar. Üç ayaklı olduğuna inanılan şeytanın bir ayağı İda dağı eteklerinde, bir ayağı Midilli adasında, bir ayağı da Şeytan sofrasındadır.                               Şeytan sofrasının bir de yakın  dönem hikayesi bulunmaktadır. Osmanlı'daki hikayesi ise şöyle anlatılır; 1500’lü yıllarda Osmanlı egemenliğindeki Ayvalık yöresinde Rum’lar yaşamaktadır. Kilise tarafından kovulan Pelenelope adında bir Rum buraya yerleşir. Yalnız başına yıllarca bu tepede yaşamıştır. Bir sene yaşanan ağır bir kuraklık sonucu, halk bunun Kiliseye karşı gelen Pelenelope yüzünden olduğu sanarak onu öldürmek için toplanarak tepeye gelirler. Pelenelope halka çok zengin bir sofra hazırlar. Kuraklık yüzünden aç olan halk, sofrayı görünce Pelenelope’yi unutup yiyeceklere hücum eder. Pelenelope kaçarak kurtulur.
       Şeytan sofrasinda gorduklerim efsanelerden daha özel ve güzel değildi. Keçiboynuzu  gibi Şetan sofrasına gitmek kalabalıktan dolayı güç ama  manzara var. Manzarada keciboynuzunu cüzün süre çiğnedikten sonra agizda kalan tat gibi.En güzel gün batımı gibi yaratıcı olmayan ! tanımlamalar mevcut.Ama fikrimce tarihi daha güzel.
    Buraya gelen ziyaretçiler şeytanın ayak izine para atıp, şeytan sofrasınada  kurdela bağlıyorlar.   Ama benim aklıma gelen soru şu oldu;  bu insanlar şeytandan ne diliyorlardı ? .....

   










Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar