MANGAL

           Kaz Dağları’nın zirvesindeki köylerden birinde yaşayan Emine; süt, bal, peynir, tereyağı gibi yaptıkları  ürünleri her çarşamba sabahı erkenden kalkardı. Bir gün önceden hazırladığı  paketleri  alıp güneş doğmadan yola çıkardı. Çünkü dağdaki köy ile pazar arasinda beş saatlik bir yürüme mesafesi vardı.
        Ova Köyü’nden yakışıklı Hasan da aynı şekilde, aynı pazarda sebze ve meyve satmaktaydı. Emine ve Hasan bu pazarda tanışmışlardı ve sirilsiklam aşık olmuşlardı  birbirlerine.
       Her hafta Çarşamba ; Hasan, Emine’ye aldığı sebze ve meyveler ikram etmekteydi.
       Bir süre sonra  Hasan ve Emine birbirleriyle evlenmeye karar verirler. Emine’nin ailesi ise bu evlilik kararından damat adaylarının ovada yetişmesi nedeniyle çok hoşlanmazlar. Hasan’ın Yörük hayatını ağır bulacağı, dayanamayacağı kanısındadırlar.
           İki gencin birbirleriyle evlenmeye kararlı olduğunu gören Emine'nin  ailesi, Hasan’ın gücünü sınamak için bir sınavdan geçmesini şart koşar. Hasan'in  Kırk okkalık  tuz çuvalını ,beş saat mesafedeki Kazdağları’nın zirvesindeki Emine'nin köyüne,  sırtına alıp çıkarabilirse Emine ile evlenmesine izin verilecektir. Yolda Emine onde arkasina bakmadan gidecek Hasan'da hic durmayacaktı.
         Kırk okka tuz çuvalını sırtlayıp Emine ile birlikte yola düşmüştü Hasan. Beş altı kilometre sonunda yavaşlamaya, yorulmaya başlamıştı.  Ova genci olan Hasan, nazik ve ağır işlerden uzak yetiştiği için yüke dayanamaz. Bulunduğu yere yığılır kalır. Emine büyüklerine verdiği sözü tutmadı ve Hasan' ın tuzunu alarak kendi taşımaya başladı.Hasan'a da arkamdan gel dedi.
           Köye vardığında arkasında sevdiği adamı göremeyince geriye döner ve onu aramaya başlar. Hasan’a hediye ettiği yazmanın gölette yüzdüğünü görünce boğulduğunu düşünür ve kendini yazmasıyla bir çınar ağacına asarak intihar eder.
         Zamanla dalları Hasan’ın boğulduğu gölete uzanan Çınar, Emine Çınarı; gölet ise Hasan boğuldu göleti olarak adlandırılır.
        Günümüzde  Emine'nin çınarının  dallarında  salıncak Hasan boğuldu göletinin yanında mangalcıların bol dumanı var. Bu dünya cennetini görünce; Hasan şimdi tekrar dünyaya gelse kesinlikle mangal dumanından zaten boğulurdu  diye düşünmedim  değil.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar