İNGİLİZ BAYRAĞINDAKİ  HZ.HIZIR 


        Çok ilginç bir hikaye  1096 yılından ! Aragon kralı 1.Pietro , Moor'lara, yani Endülüs Müslümanlarına (Magribilere) karşı  cok buyuk savaş vermektedir.  Efsaneye gore; Tüm Hıristiyan mezheplerinin kutsal saydığı   azizlerden biri olan St.George savaş meydanında belirir. Rivayet odur ki ; St.George herzaman beyaz atının üzerinde ortaya çıkan bir azizdir. Her azizin bir efsanesi oldugu bilinir. St.George ; Zulmeden bir ejderhayı öldürdüğü efsanesiyle tanınır. Anlatılanlara göre , Endülüs'te dört Emevi prensinin başını kesip İspanya'nın yeniden Hıristiyan toprağı olmasına yardım eder. Ispanyol yani Aragon Bayrağındaki St.George haçının ve dört Arap başının bu Hıristiyan mucizesine atıfta bulunduğu iddia edilir.

     Oxford'daki Ruhani Meclis  1222 yılında  , 23 Nisan tarihini St George günü olarak  ilan etmişti.O tarihten itibaren İngiltere'nin koruyucu azizi olarak kabul edilir.  Etiyopya, Gürcistan, Yunanistan, Litvanya, Filistin, Portekiz ve Rusya'nın da koruyucu azizi St.George'dur.          
     Benim için St.George'un ilginç olan yanı  bir Kapadokya'lı olmasındandır. Roma ordusunda başarılı bir asker olup putperest imparatora karşı direnen George'a Mezopotamya Hıristiyanları "Cercis Nebi" derler. Anadolu'nun batısında ise ismi Çeşme'nin en popüler koylarından birinde yaşar. Çünkü bu taraflardaki adı da Aya Yorgi'dir. Azizin ejderhalarla savaşı kimilerine göre insanın korkularıyla ve nefsiyle mücadelesinin sembolüdür. Kayserili Yorgos'un miti kimi tarihçilere göre Hitit fırtına tanrısının dev bir yılanla savaşı, Şahmaran efsanesi ya da antik Yunan'ın Apollon kültündeki hikayelerden türemiştir. Kimi tarihçiler ise dilekleri gerçekleştirmek için zor zamanlarda ortaya çıkan Aya Yorgi'nin İslamlaşmış halinin Hz.Hızır olduğunu öne sürerler.

    Hepimizin bildiği uzere İngiltere bayrağı  St.George haçından oluşmuştur .

     Yani Hızır İngiliz bayrağında diyebilir miyiz?..

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar