MEMECİM GİLİĞİ

      Bayram  kelimesi yazılı metinlerde ilk olarak, Kaşgarlı Mahmut'un  Divan-ı  Lügat-it Türk'te saptanmıştır.  Bedrem olarak gecen kelime  daha sonra Farsca etkisiyle Beyrem ve  sonunda Bayram olmuştur.  Kelime anlamı  toplu halde sevinilen  gün olarak bilinir.
     Toplumumuzda Ramazan ayının  sonundaki bayram  yüzyıllar  boyunca Şeker bayramı  veya Ramazan bayramı olarak  adlandırılarak  kutlanırdı.Aslinda yakın zamana kadar yine öyle kullanılırken , son dönemlerde benim şahit olduğum son 35 yıldır,  maalesef bir toplumsal ayrışma parametresi  olarak kullanılmaktadır .        Pertev Naili Boratav'a  göre bayramlarda ilk şeker kullanımı Nevruzlarda baslamistır. Nevruz bayraminda seker yenip, şerbet içilirmis. Aslında Türk geleneklerine bakacak olursak mutlu günlerde mutlaka şekerli besinler insanlar mutlu olsunlar  diye ikram edilir. Sonraları serotonin  ile bunun bilimsel dayanağı saptanmıştır. Mutlu günlerden biri de bayramlar olduğu için seker kullanılıp daha da mutlu olması istenirmis.

       Eski Türk kaynakli birçok rituel;  bayramlarimiz içinde kullanılmaktadır.   En cok kullanilanlardan biri Arefe gecesi "arefe suyuna girmek" denen çocukların yıkanma merasimi.Arefe gecesi yıkanan çocuklara "Hızır yoldaşın olsun,Melekler arkadaşın olsun" diye büyükleri maniler söylermiş.  Arefe yıkanan çocukların  bir arpa boyu büyüyeceği söylenerek  onların banyo yapması  teşvik edilmesi içindir. Bu olay "Su kültü " ile iliskilendirilmistir.
         Denizli de dede ağacı gelenegi bilinmektedir. O ağacın dalları  bayramlarda  yakılmak bile toplanmaz. Rivayete göre bu dalları kullananın çocuğu  ölürmüş. Bu gelenekte "Ağaç kültü "ne  örnek olarak verilmektedir.
       Muğla da buhur yakma  gelenegi; evlerden güzel kokular yayılması  icin yapılırmış.  Bu gelenekten eski Türk  rituellerinden  biri olarak değerlendirilir.
       Bayram temizliği mutlaka evlerde yapılan en önemli hazırlıklardandir."Evini temiz tut misafir gelir, kendini temiz tut olüm gelir" Anadolu kültürünün en önemli ozelliklerindendir.
       Erkekler bayram namazı kilmaya giderken, kadınlar evde kahvaltı hazırlarlar. Kahvalti'dan sonra el öpme merasimi ve çocukları sevindirme yani  para verme  sonrası, Çocuklar  seker toplama işlerine başlarlar ve   sonrasında aile ziyareti  devam eder.
     Anadolu'nun çok özel ve güzel gelenekleri vardır. Ankara'da çocuklar toplanıp  aralarından bir ebe seçerler. Bu ebenin  yönlendirmesiyle  evlerden şeker  ve hediyler toplanırmış.Bu olaya "EBEBİŞ " töreni denirmiş. Bu törenin  en güzel sözü  "Ebebiş Ebebiş vermeyen çürük diş" manisiymiş.
      Zonguldak'a kızlar bayramı bayramı olarak adlandırılan bu bayramda evlenmek isteyen kız ve erkekler kentin en büyük caddesinde toplanıp birbirlerini begenirlermiş.Kocaeli'de "Çıksalın  bayramı" olarak bilinir.
     Sivas'ta  "MEMECİM GİLİĞİ " toreni cok sık yapilirmiş . Cocuklar arefe günü oklavalariyla dolaşıp maniler söyleyip memecim giliği    adlı simidi  toplarlarmış.
      Erzurum'da "ARAFALIK" ta arefe günü çocuklar  fındık fıstık toplarlar mış.  Bu toplama işini Maniler ile yaparak olayı estetize ederlermiş.  Yani sevinince güzel, Eğer istediklerini almazlarsa bedduaya varan maniler soylerlermis.
      Sinop ta "HELESE"  gelenegi aslinda bir yardımlaşma  geleneğidir. Geçmişte  bir gemi  kötü  hava dolayısıyla Sinop limanına sığınır. Bir süre sonra  erzakları biter. Kimseden  birşey de isteyemezler.  Sonunda bir Kayık boyayıp  evlerden yemek toplamışlardır.  Şimdi  gencler Sinop'ta ramazanın onbeşinden sonra  kayık maketi ile kapı kapı dolaşıp para toplarlar.
        "FERFENE"  Çankırı'nin   Orta ilçesinde arefe akşamı cocuklar once para toplar ve topladıkları bu  para ile yemek yerler. Cocuklar  sabaha kadar uyumazlar.
        Konya'da "ŞİVLİLİK" toreni ;üç ayların başlangıcı olan  ilk gece akşam namazından  sonra fener alayı ile çocuklar gezer ve onlara bişi ikram edilir  .
       Gelin çöreği Tokat'ta bayramlarda gelin evine çörek gonderilirmis. Çocuk  sevdirme Elazığ Maden,Çoban baba  Kütahya Soğukçeşme 'de yapılan bayram törenlerine örnek verilebilir.
        Anadolu ve Türk gelenekleri dini bayramlarımızı  süslerken , bu zengin kültürü  Bayram tatillerine  degismememiz  umuduyla....





















Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar